Brain Teasers: Improve Your Brain Health Part 2

Written by on October 10, 2013 in Brain Teasers with 6 Comments

brain teasers part 2
We recently talked about why brain teasers improve brain health, and I gave you a few examples. Since our brains are our biggest assets, I have decided to exercise your brains more this week. Yes, that means more brain teasers. Remember, brain health is an ongoing challenge we must manage as we age.

Age isn’t the only obstacle to optimal brain health, though. I have personally witnessed how a knock to the head can affect memory and the ability to process information. Small puzzles that engage our brains in a different way than we normally would can help with recovery.

Check out the following brain teasers to help get your mind in the best shape possible. Enjoy!


Brain Teasers Part 2

1. I do not have fingers, but I have a ring. Dogs bark when they hear me ding. I introduce visitors, though not by their names. Naughty little children push me in their games. What am I?

Answer: Brain Teasers Question 1 Show

 

2. What do you put in a toaster?

Answer: Brain Teasers Question 2 Show

 

3. If the following words were one word, what would it be?

LIPS
LIPS

Answer: Brain Teasers Question 3 Show

 

4. Jenny and Mike went out to find the perfect Father’s Day gift. After spending hours in the mall, Mike was ready to throw in the towel. Jenny wasn’t ready to give up. She proceeded to drag Mike through a clothing store. Finally, they encountered a WWI belt buckle with the words “WWI Flying Ace”. Appalled, Jenny and Mike report the belt to the police, claiming it is a fake. How do they know?

Answer: Brain Teasers Question 4 Show

 

5. A famous magician claimed they could throw a tennis ball such that it would travel a short distance, stop completely and return to them without bouncing off of any object or being tied to a string. How did he do it?

Answer: Brain Teasers Question 5 Show

 

Brain teasers for brain health part 2

6. A California farmer owns a beautiful pear tree. He supplies fruit to local grocery stores. One of the stores contacted the farmer asking how much fruit he had available to sell. The main trunk of the tree has 24 branches. Each branch has 12 arms, and each arm contains 6 twigs. Since each twig bears one piece of fruit, how many plums will the farmer be able to sell.

Answer: Brain Teasers Question 6 Show

 

7. Arrange the numbers 1 through 9 on a Tic Tac Toe board such that the numbers in each row, column and diagonal add up to 15.

Answer: Brain Teasers Question 7 Show

 

Brain teasers for brain health part 2

8. Mark and Charlene were married On October 3, 1976. At the time of their wedding, Mark was three times as old as Charlene. 21 years later, Mark was only two times as old as Charlene. What was their age when they were married?

Answer: Brain Teasers Question 8 Show

 

Brain teasers for brain health part 2

9. If you had an infinite supply of water but only had a 5 gallon bucket and a 3 gallon bucket, how would you measure exactly 4 gallons of water?

Answer: Brain Teasers Question 9 Show

 

10. A man on his deathbed devised a test to determine which of his three sons was worthy enough to inherit all of his worldly possessions. He sent them to the market, instructing them to bring him an item that is large enough to fill his entire room, but small enough to fit in their pocket. The sons set out on their mission, and each carefully chose an item they thought fit the description. One at a time, the sons were invited into their father’s room to unveil what they chose. The first son had purchased some cloth, but when he laid it end to end, it barely covered any of the floor. The second son came forth with hay, but was only able to cover half of the floor. The third son came forth with his purchase, and revealed how it could fill the entire room and still fit into his pocket. What did the third son show to his father?

Answer: Brain Teasers Question 10 Show

 

wildtangent.com

 
So how did you fair on these brain teasers? I know they gave my mind a workout the first time I solved them. I hope you didn’t cheat too quickly with those answer buttons. As always, please feel free to share these brain teasers with friends and keep exercising your brain!

Popular articles on 21stcenturyblogs:

How to Clean Headlights with Toothpaste!
 
How to Survive any Apocalypse!
 

Post any good riddles or brain teasers you know in the comments.

Sources:
The Brain Teasers
braingle
kids puzzles

Disclosure of Material Connection: Some of the links in the post above are “affiliate links.” This means if you click on the link and purchase the item, I will receive an affiliate commission. Regardless, I only recommend products or services I use personally and believe will add value to my readers. I am disclosing this in accordance with the Federal Trade Commission’s 16 CFR, Part 255: “Guides Concerning the Use of Endorsements and Testimonials.”

The following two tabs change content below.
I was born and raised in San Diego, CA. I reside there with my family and loving girlfriend. I worked as a car sales professional for over 10 years specializing in Toyota and Scion automobiles. I enjoy providing useful and fun information to anyone that will listen. You can never have enough useless information to provide useful information.

Latest posts by Wayne Brett (see all)

Tags: ,

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe so you don't miss the next one!

Subscribe via RSS Feed Connect on Pinterest Connect on Google Plus Connect on LinkedIn
  • Bryan Wiley

    Fill the 5 gallon bucket and put all you can in the 3 gallon bucket,
    2 gallons left in the 5 gallon.

    Pour out the 3 gallon and pour the 2 gallons in the 3 from the 5
    Refill the 5 and pour 1 gallon into the 3 – leaving 4 in the 5.

    • http://www.21stcenturyblogs.com/ Wayne Brett

      Yep same thing as the answer!

      • Bryan Wiley

        Mine saves a coupe steps . Thanks for the effort in posting this

        • http://www.21stcenturyblogs.com/ Wayne Brett

          Thanks for reading. If you remember one of the Die Hard movies had a problem like this in the movie!

  • Bryan Wiley

    A vial of perfume or cologne was my thought

    • http://www.21stcenturyblogs.com/ Wayne Brett

      Another good answer, I know all to well that perfume or cologne can fill a room.

Top